3. helmikuuta 2011

Uusi vuosi on alkanut.

Vuosi alkaa lupaavasti. Espanjan opinnot alkoivat. Muotoilun puolelta nappaamani luonnostelu-kurssi on vaativa ja oman Grasu-ryhmän (Tämän mahtavan lyhenteen bongasin kymppi-a:n Miralta, Jussi kiittää.) kanssa olemme vihdoinkin typografian parissa. Nam. Valokuvauskin kiinnostaa nyt ehkä enemmän kuin  koskaan. Tekisi mieli hankkia irtosalmoja, standejä, erilaisia varjoja niihin ja värikalvoja ja refloja... pohdin kuitenkin ensin mitä tähän Jussin liikkuvaan studioon voisi kuulua. Nyt on hyvä jakso. Lukujärjestys tosin näyttää hyvinkin tyhjältä, mutta työtä riittää jokaiselle hetkelle.

Vajaan parin kuukauden päästä käynnistyy haut vaihtoonlähtöä varten. Jännittäviä aikoja. Ystäväni partiosta kyselivät minua Gogi-kursseille, tätä kuitenkin vielä pohdin vielä. Ja kyselivät myös suunnittelemaan PäPan seuraavan piirileirin visua :S :D aika siistii.

Tähän päivitykseen laitan muutaman valokuvan tältä viikolta. Kyllä oli melkeen taas kerpeleet ilmassa, kun sai taistella koulun "studion" kanssa. Minkä ihmeen takia kaikkien valojen pitää roikkua katosta?! Onhan siellä toki ständejä valoille, mutta niille rimpuloille en laittaisi muuta kuin heijastimia roikkumaan. Onko järkeä olla niin voimakkaat lamput, että ne pitää aina olla minimi tehoilla? Miksi lampuilla on yhteinen voimayksikkö, josta säädetään YHTEINEN salmateho!!!!??!?!?!? Mitä....? Rajoittaa vaan ihan pirusti ja teettää liikaa lisätyötä valojen sijoittelun/käytön kanssa. Ensi viikolla menen juttelemaan päätösvaltaisempien ihmisten kanssa asiasta.

Noniin nyt näitä kuvia :)


Hahaha, ja olihan tämä kuvien asettelu taas eläämääkin hankalampaan X) Seuraavalla kerralla ripustan luonnostelu-kurssilla tehtyjä juttuja. 

Ainiin!!!! :D Pitihän tännekin vielä kirjoittaa, että yllätyin suunnattoman positiivisesti, kun löysin koulun studiolta käyttämätöntä offset-peltiä :D sillä suuntailtiin valoa näissä kuvissa. Ja suurkiitokset mallilna olleelle Pihlalle :)


Ystävällisin terverisin, 
minä itse.

7 kommenttia:

 1. Grasu! Loistava lyhenne! Samalla logiikalla meikä vääntää just nyt graafista duunittelua.

  VastaaPoista
 2. Lamput on katossa, koska kiipeily on kivaa. :)

  VastaaPoista
 3. Sääli, että oot joutunu tappelemaan niin paljon studion kanssa, mutta todella komeeen valon oot kyllä saanu itse kuviin aikaseks kaikesta huolimatta! Yleensä en niin tykkää, että valo piirtää kaikki mallin ihohuokoset esille, mutta näiden kuvien kohdalla täytyy sanoa, että toimii! Kahdesta ylimmästä pidän ihan järjettömän paljon - varsinkin toi kasvojen sivuille hohkaava valo! Upeeta, Jussi! :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos Kira, Jussi kiittää ja kumartaa :)

  Näin kameratekniseltä puolelta katsoen näistä kuvista oli jännä huomata se, kuinka lyhyt syväterävyysalue on, kun kaksi ensimmäistä ovat kuvattu aukolla 5,6 ja loput kaksi aukolla 8. Kuvasin siis 50mm objektiivilla. Toisaalta olin kyllä itse todella lähellä mallia, noin puolen metrin päässä (jonka tienoolla on myös objektiivin lähin tarkennusetäisyys). Tämä oli todella positiivinen yllätys.

  Omat lempparit ovat juurikin ylin ja alimmainen kuva. Alimmaisessa kuvassa on todella kolmiulotteinen fiilis, kun hiukset ovat käden ja posken välissä ja silti salama on päässyt valaisemaan todella selkeästi kasvot "irralleen", lähimmäiseksi katsojaa.

  Ja aivan erityisiä näistä kuvista minulle tekee se, että minun ei ole tarvinnut rajata näitä kuvia jälkikäteen. Kolmatta kuvaa voisin ehkä rajata reilustikin, jos käyttäisin sitä esim. jossakin julisteessa, mutta tässä en kokenut sitä tarpeelliseksi.

  Seuraavaa studiokertaa odotan kyllä innolla :)

  VastaaPoista
 5. Hmmm....

  Kira: Miten voisin saada valosta pehmeämmän, jos kuvaan näinkin läheltä? Tai vaihtoehtoisesti hieman kauempaa? Nythän se on todella kova, vaikka oikealla puolella oli valkoinen varjo ja toisella todella pienimuotoinen softbox. Ja edessä se heijastin. Ens kerralla vois kokeilla sitten jotakin pehmeämpää. Vai onko kyse vain kvuan käsittelystä? Kiitos jo etukäteen :)

  VastaaPoista
 6. Jussi, luulisin että toi valon kovuus voi johtua mm. valojen sijoittelusta ja suuntaamisesta, sekä siitä kuinka kaukana valot on itse kohteesta. Softboxhan sinällään luo pehmeän valon, samoin kuin valkoinen sateenvarjo. Heijastin vaikuttaa myös.

  Alla muutama asia mitä mulle tulee mieleen ja minkä miettimisestä / kokeilemisesta vois olla apua.

  - Valon etäisyys kohteesta? Kun etäisyys kasvaa, kontrasti vähenee ja valoon tulee enemmän luonnetta.
  - Mitä laaja-alaisempi valaisulähde, sitä vähemmän kontrastia.
  - Usein hieman kohteesta ohi suunnattu valo toimii paremmin. Valon ja varjon rajapinnasta löytyy kaunein ja herkin valo.
  - Valkoinen sateenvarjo: Onko valo ammuttu sateenvarjon läpi vai heijastettu sateenvarjon kautta? Myös sateenvarjon etäisyys lampusta vaikuttaa.
  - Entä minkälainen pinta edessä olevassa heijastimessa on? Pehmein lopputulos tulee esim. valkoisella styroksilla, kovin taas kiiltävällä pinnalla. Heijastimen ja valon luonteen tulisi periaatteessa olla sama, eli softbox + valkoinen styroksi sopivat yhteen. Kovaa valoa haettaessa taas lampun päälle esim. hunajakenno ja silloin pariksi kiiltäväpintainen heijastin.
  - Yksi lisäkikka pehmeän valon luomiseen on vielä diffuusiokalvo. Se hajoittaa valoa, aivan kuten valkoinen sateenvarjokin.

  Jos tulee mieleen lisää kysymyksiä niin vastailen mielellään, jos vain osaan :)

  VastaaPoista
 7. Tuo alin kuva Pihlasta on kyllä todella upea. Ohho!

  VastaaPoista